Найбільші птиці



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Птахи є справжніми господарями тіла. Вважається, що деякі з вимерлих нелітаючих пернатих важили навіть по 300-400 кг.

За цим показником залишаються позаду навіть птеродактилі, які мали масу в 250 кг. Правда, щоб піднімати важке тіло в повітря, був потрібний і розмах крил до 15 метрів.

Сьогодні і розміри, і вага птахів стали скромнішими. При цьому будуть враховані і розміри, і вага птиці.

Імператорський пінгвін. З усього сімейства пінгвінів цей найбільший рід. Самці можуть досягати зростання в 122 см і важать до 40-45 кг. До того ж і м'язова маса цієї птиці є найбільшою з усіх птахів, досягається це за рахунок грудей. У птиці на спині чорне оперення, а на грудях - біле. Це допомагає ховатися в воді від ворогів. Вперше люди дізналися про таких пінгвінів під час експедиції Беллінсгаузена в 1819-1822 роках. Великі птахи живуть в льодах навколо Антарктиди, але можуть заходити і на сам південний материк для спарювання і висиджування потомства. Всього вчені нарахували 38 колоній імператорського пінгвіна, загальне число особин в них - близько 300 тисяч. Ця морська птаха знаходить собі корм в океані. При цьому імператорські пінгвіни полюють групами. Полюючи за рибою і крилем, птиці плавають зі швидкістю в 3-6 км / год і вміють пірнати на глибину до 500 метрів. Під водою ці пінгвіни можуть перебувати до 15 хвилин. Природних ворогів у птахів небагато, в результаті вони можуть доживати до 25 років.

Белоплечий орлан. Ця велика птах належить сімейству яструбиних. Проживає вона в прибережних районах північно-східної Азії. Загальна довжина орлана досягає 1,1 метра, розмах його крил - 2,5 метра. Важить він зазвичай 7,5-9 кг. Забарвлення птиці темно-бурий з вкрапленнями білого кольору. Белоплечие орлани харчуються рибою, іноді здобиччю стають дрібні ссавці і падаль. Свої гнізда птах будує недалеко від моря, на деревах, високо від землі. Масовий неорганізований туризм поставив під загрозу місця гніздування орлана. В результаті чисельність виду скоротилася до 7500 особин. Сьогодні белоплечий орлан внесений до Червоної книги, охороною держави.

Дрофа. Своїм зовнішнім видів цей птах чимось нагадує страуса. Тільки ось дрохва вміє літати, будучи найважчою з усіх літаючих представників свого класу. Дрофу можна зустріти в степах і напівпустелях Євразії. Самці мають розміри, порівнянні з індиків, правда, важать набагато більше. Маса тіла самців досягає до 20 кг, при довжині в 105-110 см. Крила також довгі і широкі, розмах становить 190-260 см. Це дозволяє дрохви віртуозно вловлювати повітряні потоки. Але важке тіло не дає миттєве злетіти, злітає вона, як важкий літак. Птах зазвичай робить розбіг проти вітру і злітає вгору. Дрофа воліє повільно пересуватися по землі. Ці птахи воліють збиватися в невеликі одностатеві зграї. Харчуються дрохви як рослинами, так і комахами. Серед природних ворогів птахів - хижі пернаті, а також лисиця, вовк. Вирубка людиною лісів послужила поштовхом для збільшення популяції птиці, проте незабаром люди ж совій діяльністю стали знищувати цей вид. Всього в даний час в природі залишилося близько 50 тисяч дрохв, половина з яких проживає на території Іспанії.

Журавель. Цей птах є народним улюбленцем, про неї складено чимало пісень і казок. Журавлі мають великі ареал проживання, їх можна зустріти в Азії, Європі, Австралії і Північній Америці. При цьому всі види цієї птиці незмінно пов'язані з водними і заболоченими територіями. Таке поширення відбулося завдяки давньому походженню роду, йому вже кілька мільйонів років. Зростання журавлів може досягати 180-190 см, а важать вони 8-9 кг. При цьому розмах крил гордої птиці досягає 2 метрів. Журавлі всеїдні, харчуючись і рослинами, і тваринами. У раціон входять також риба, жаби, змії, комахи. Гнізда свої журавлі будують зазвичай у воді, утрамбовуючи очерет або болотяну траву. При цьому ділянки води перешкоджають проникненню до яєць сухопутних хижаків. Деякі види журавлів досить нечисленні, що обумовлено і діяльністю людини.

Кучерявий пелікан. Представники цього сімейства є одними з найбільших водоплавних птахів. Довжина тіла дорослих особин може досягати 1,8 метра, з урахуванням немаленького дзьоба. Маса кучерявого пелікана досягає 14 кг, а розмах крил - 2 метри. Свою назву пелікан отримав завдяки розташуванню на потилиці і тім'я кучерявого пір'я. Цей птах добре літає, вміє парити. І в воді пелікан відчуває себе відмінно. А ось пірнати вони не можуть, через особливого будови лап. Рибу пелікан видобуває, занурюючи у воду голову і шию. Саме тому птах воліє жити на мілководді. Живуть пелікани в постійних парах в складі колонії з декількох десятків або 4-5 пар. Свої гнізда птах будують на плавучому острові або прямо в очереті, це робимо самка, самець ж приносить матеріали. Сьогодні кучерявий пелікан занесений до Червоної книги. В Євразії на початку XX століття різко скоротилося число водойм, придатне для проживання виду. В результаті кучерявих пеліканів в Європі залишилося не більше тисячі пар. Полювання на нього заборонена.

Чорний гриф. Цей птах належить до сімейства яструбиних. Загальна довжина чорного грифа становить близько метр, а розмах його крил - до 3 метрів. Важить великий птах до 12 кг. Чорний гриф - осілий птах, яка живе в передгір'ях Південної Європи, Північної Африки, Центральної Азії. Основна їжа для грифів - падаль. Її стерв'ятники виглядають, високо літаючи в повітрі. Щоб знайти собі корм грифи можуть пролітати великі відстані, до 400 км в день. Слабкі ноги не дозволяють цим птахам забирати здобич з собою, тому вони змушені їсти якомога більше падали, виявивши її. Так як грифи їдять м'які тканини, вони і вибрали території з м'яким кліматом - замерзле м'ясо їм не підходить. Живуть птиці до 50 років. Свої гнізда вони будують на деревах або скелях, зазвичай не маючи наміру в колонії. У деяких народів грифи - священні птахи, які піклуються про душі померлих.

Лебідь. Ці граціозні птахи теж можуть досягати чималих розмірів. Лебеді можуть важити до 15 кг, а розмах крил становитиме до 2,5 метрів. Зростання дорослих особин досягає 180 см. У воді птиці виглядають граціозно, зате на суші короткі лапи призводять до незграбної ходьбі. Птахи мають розвинені м'язами, завдяки чому щороку здійснюються перельоти на тисячі кілометрів. Лебеді дуже красиві птахи, які відрізняються своєю відданістю. І самець, і самка разом вирощують потомство протягом першого року-двох життя. Лебеді живуть у водоймах, це можуть бути озера, лимани та навіть болота. А харчується птах дрібними водоростями. Лебеді не можуть пірнати, вони занурюють у воду голову з шиєю і передню частину тіла. З огляду на малу чисельність полювання не лебедів заборонена. З настанням холодів ці птахи відлітають на південь досить пізно, зате повертаються одними з перших. В Австралії та Новій Зеландії проживає вид чорних лебедів. Ці птахи трохи менше, а на зимівлі вони не літають.

Альбатрос. Ця мандрівна птах є найбільшою з усіх, які вміють літати. Королівські альбатроси мають рекордний розмах крил в 3,7 метра. Дорослі ж птахи досягають ваги в 11 кг. Хоча розміри тіла і не такі великі, крила альбатроса величезні. Основне місце проживання цих птахів - води, навколишні Антарктиду. Гніздяться вони на віддалених островах. Альбатроси - мандрівники, які окупували клаптики суші в Південному океані. Рід їх досить древній, найраніші представники жили ще 12-15 мільйонів років тому. Ці птахи мають низьку плодючість і довгий період статевого дозрівання (6-10 років), зате і живуть вони до 58 років. Цьому сприяє і низька смертність серед дорослих птахів. Основний ворог альбатроса - людина, що забруднює природу. Моряки забобонно вважають, що поява великих білих морських птахів віщує прийдешню бурю.

Казуар. Ці великі нелітаючі птахи є найбільшими в Австралії і Новій Гвінеї. Назва казуара походить від папуаського слова, що означає «рогата голова». Справа в тому, що у птахів є виріст на чолі, який в даний час називається шоломом. Зростання дорослих особин може досягати 2 метрів, а важать вони до 50 кг. Хоча казуари і не вміють літати, вони можуть розганятися до 50 км / год і стрибати у висоту до 1,5 метрів. Самки більші і яскравіше пофарбовані. Ноги у птаха-бігуна дуже сильні, трипалі і мають гострі кігті. Казуари проживають в тропічних лісах, ведучи прихований спосіб життя. Основна активність припадає на темний час доби. Основний великих їжею птахів є фрукти, також це можуть бути гриби, равлики і дрібні комахи, тварини. Природних ворогів у казуарів немає, а на людину птах навіть може напасти, якщо її налякати. У підсумку ця птиця Книгою рекордів Гіннесса визнана найнебезпечнішою на планеті. Удари її гострих кігтів дуже небезпечні і можуть навіть спричинити за собою смерть. Живуть ці птахи в природі до 19 років, а в неволі цей термін збільшується вдвічі. Казуари через свого м'яса, пір'я і навіть кігтів довгий час були предметом полювання і винищення. Сьогодні людина стала захищати їх в австралійських національних парках.

Страус. Про те, який птах є найбільшою на планеті, відомо кожному. Зростання страусів досягає 2,7 метрів, а важать вони 130 кг. Природа не дала важким птахам вміння літати - у них немає кіля, а грудні м'язи слабо розвинені. Самі крила недорозвинені. Зате завдяки потужним лапам страуси можуть швидко бігати, розганяючись до 70 км / год. Мешкає ця птиця в сухих безліса місцях в Африці і Близькому Сході. Зазвичай страуси збираються в невеликі зграї, часто вони пасуться разом з табунами зебр або антилоп. Птах є полігамною, разом з самцем живе кілька самок. Під час шлюбного періоду батько сімейства окупує площа в кілька квадратних кілометрів, проганяючи з неї конкурентів. Основна їжа великих птахів - рослини, але при нагоді вони харчуються і дрібними тваринами і навіть падаллю. У страусів немає зубів, тому для подрібнення їжі їм доводиться ковтати дрібні камені. Цей птах відкладає також найбільші яйця, які до того ж висиджує самець. Вони мають вагу до 2 кг, а в довжину - 15-21 см. Також у страуса найбільші в тваринному світі очі, які за вагою навіть більше, ніж мозок. Живуть же африканські страуси також досить довго, до 75 років.


Дивіться відео: Группа KAZKA СВЯТА Х-Фактор 8. Третий кастинг


Попередня Стаття

Мілана

Наступна Стаття

Чоловічі казахські імена